Blog af Nina Tejs Jørring
Mit håb er, at jeg kan være med til en positiv forandring for alle, der kæmper med psykisk sygdom. Jeg drømmer om et samfund uden tabu og stigmatisering, hvor man har respekt for mennesker, der angribes af psykisk sygdom. Et samfund der ved at psykisk sygdom påvirker alle i familien, og at psykisk sygdom gør det svært at skabe godt familieliv. Et samfund som derfor støtter op om familier og pårørende, der kæmper for at skabe et godt liv på trods af psykisk sygdom.
Jeg begyndte at skrive blogindlæg i 2015 på Den Offentlige, hvor det var usædvanligt at en overlæge ytrede sig på den måde. I dag gør SoMe det sværere at adskille vores privatperson fra vores professionelle rolle. Men mine læsere skal vide, at jeg her på min hjemmeside udtaler mig både som privat person og som børne- og ungdomspsykiater, men jeg udtaler mig ikke som repræsentant for Psykiatriens ledelse.
Vedtag 10 årsplanen som den er, uden svinkeærinder
Sundhedsstyrelsen og socialstyrelsen har udtalt sig: Landets familier, børn, unge og voksne oplever stigende mistrivsel.
Det virker: Samarbejdende familieterapi til svære psykiske problemer!
Børne- og Ungdomspsykiatrien udvikler, forsker og finder gode måder at hjælp på.
Børnepsykiateren om den bidende og ødelæggende skyldfølelse hos forældre
Børnepsykiateren skriver om den bidende anklagende stærke skyldfølelse, hun møder hos forældre, og peger på, at omgivelserne skal være meget forsigtig med at forstærke den. Tag i stedet et følelsesmæssigt medansvar, foreslår Nina Tejs Jørring.
Fremtiden er et landskab, der endnu ikke er kortlagt.
Læs børne- og ungdomspsykiaterens brev til en familie, der kom til deres første familieterapi.
Psykiater til regeringen: Jeres psykiatriplan er symbolik uden effekt
Den nye psykiatriplan må være skrevet af folk, der ikke ved, at man kan behandle og helbrede psykisk sygdom. Mangler I viden om området, så spørg da, og giv os…
Børnepsykiateren sammenligner ADHD medicin med briller
Medicin er som briller. Det gør os i stand til at fungere bedre. Lære noget. Få en uddannelse og passe et job. Derfor taler jeg engang imellem om min nærsynethed og min epilepsi. Jeg vil gerne slå et slag for diagnoser, medicin og briller.
Ledende psykiater: Patienterne kan ikke føle sig trygge
Hver eneste læge, jeg kender, gør sit bedste, men politiske krav og administrative instrukser gør det alt for ofte umuligt at gøre det godt. Vi er nødt til at tale højt om problemerne.
Historien om pigen, der ikke ville læse
Læs om pigen, der gik fra at afvise alle bogforslag til pludselig at sluge faglitteratur som slik.
Oversete rapporter afslører massivt svigt med pligten til undervisning. Skrevet sammen med Charlotte Bredahl Jacobsen
Skolerne svigter, så børn ikke kan overholde deres pligt og ret til skolegang. Intet sker, selvom både uddannelsesministeriet og institut for menneskerettigheder skriver om det.
Overlæge i psykiatrien: Offentligt ansatte presses til at handle uetisk
Vi begår store menneskelige overgreb, når vi tvinges til at følge reglerne i blinde, skriver Nina Tejs Jørring, der mener, at offentligt ansatte presses til at handle uetisk.
Børnepsykiateren om børn, psykisk sygdom og paragrafrytteri
Tænk, hvis der fandtes en lov om at børn med psykisk sygdom skal have lige præcis den hjælp de har brugfor, på det rette tidspunkt, i den rette mængde, på den rette måde.
Om selvmord og psykisk sygdom: Smerten og savnet forsvinder aldrig! af Psykoterapeut MPF, Mia Højlund Iversen
Jeg var 16 år, da min farmor lykkedes med at begå selvmord, og har siden oplevet fornægtelse i min familie. Lad os tale højt og anerkendende om psykisk sygdom, skriver barnebarnet, der 34 år senere stadig tænker på farmor.
Børnepsykiateren: Lad os få selvmord på den rigtige side af kirkegårdens mure
Psykisk sygdom og selvmord kan ikke ties ihjel. Vi bliver nødt til at snakke om det igen og igen, skriver Nina Tejs Jørring.
Tænk, hvis det var dit barn uden sikkerhedsline
”Sagen er blevet behandlet efter alle regler,” siger vi eksempelvis når vores samfund smider ansvaret, fordi man tror behandling og støtte til sårbare, psykisk syge og børn med handikap er en dårlig investering. Det er tosset, når det nu er en god rigtig investering, skriver Nina Tejs Jørring.
Vi ved for lidt om psykisk syge børn: Psykiatrien følger kun patienter på medicin
Der skal skrives en ny psykiatriplan for Børne- og Ungdomspsykiatrien. Den bør placere ansvaret for behandlingen, der hvor det hører hjemme: I Børne- og Ungdomspsykiatrien.
Vi skal stille diagnoser og hjælpe tidligst muligt, men: Effektiv uddannelsesstøtte kommer først i gymnasiet
Det er stadig den kortsigtede dårlige økonomi og ikke den langsigtede fornuftige investering (eller hensynet til det enkelte menneskes velfærd) der vejer tungest når kommunerne skal beslutte om de skal hjælpe børn og unge med psykiatriske diagnoser.
Det føles som at hænge i en tynd tråd efter en lastbil i fuld fart og det er svært at holde til på de lange strækninger!
Jeg skriver altid en mail til familierne, når vi har haft en samtale. En af de mails fik et svar, som jeg tror vi alle kan lære noget af, skriver børne- og ungdomspsykiater Nina Tejs Jørring i dette blogindlæg.
Hallo! Hvad med en kontaktperson vi kan ringe til?
Børne- og Ungdomspsykiater samler gode råd fra forældrene til en bedre Børne- og Ungdomspsykiatri.
Tænk, hvis det var pinligt at være forælder til et barn med kræft
Har du samme respekt for folk med psykisk sygdom, som for folk med fysisk sygdom?
Kære psykiatri, hvorfor siger I farvel, så snart en diagnose er stillet? af Nete Holbak
Et netværk af familier med kontakt til psykiatrien har formuleret et bud på en psykiatri, der indgår alliance med forældrene om at finde vejen til bedst mulig trivsel.
Flyt fokus fra børnene: Det er os voksne, der skaber urimelige opvækstvilkår
Det er alt for ofte voksnes kaotiske liv, der er årsagen til børns dårlige trivsel. Derfor skal vi flytte fokus fra børnene til de voksne, der er omkring dem.
Modellen for kræftpakken kan genbruges: Skab lighed med en psykiatripakke
Patienter i børne- og ungdomspsykiatrien møder ulighed og ustabil behandling på alle måder. Med inspiration fra kræftpakkerne kan vi rette op på psykiatrien og skabe sammenhængende forløb for psykisk syge.
Opråb fra mor i velfærdssystemet: Uligheden vokser og vi bliver kvalt i grænsesætning. Blogindlæg af Agnete Klint Holbak, gæsteblogger, mor, borger, frivillig
Familier, der har brug for hjælp i psykiatrien, er afhængige af et velfærdssystem med monopol, og møder absurde begreber og ubegribelige regler og rammer.
Skal vi mødes i ånd af respekt og tillid?
Børnepsykiater tror på tillidsfuld dialog internt i sundhedsystemet og i det offentlige rum. Er det muligt????
Mind the gap: Vi ydmyger borgerne
De mennesker, der har brug for hjælp, oplever at hjælpen mislykkes hver gang der er mere end en ”aktør” involveret. Så er der et hul imellem de to ”aktører” lige der hvor der er brug for hjælp.
Tilbyd diagnose-ramte familier terapi
I stedet for at lade systemets tænkning suge alt selvværd ud af familier og psykisk syge burde vi fokusere på at hjælpe dem med at blive stærke i eget liv, skriver børne- og ungdomspsykiater Nina Tejs Jørring.
Diagnose og styringstyranni: Vi sender børnene hjem uden behandling
Ydelsestyranniet styrer for vildt: Børnepsykiateren kan give dig en diagnose, men må ikke give dig behandling. Ved politikerne, hvordan det står til, spørger børne- og ungdomspsykiater Nina Tejs Jørring.
Chefen til socialrådgiveren: Brokker du dig også, når der er en ny kassedame i Netto?
Det ødelægger menneskers selvtillid at blive mødt med mistillid, og dårlig ledelse medfører hurtigt ringeagtende handlinger.
Her er første bud på et kodeks, der tager favntag med systemet
Borgerne skal møde et menneske der er ansat i et system frem for et system, der har sat et anonymt menneske til at tale med en patient, mener børne- og ungdomspsykiater, Nina Tejs Jørring.
Børnepsykiater efterlyser et etisk kodeks for samarbejde mellem mennesker og social- og sundhedsvæsenet
Er det diagnoserne, der skal afgøre et barns fremtid – eller hvordan det kan få hjælp i fremtidens velfærdsmodel, spørger børne- og ungepsykiater.
Den dag Emil fra Lønneberg kom med sin mor
Den forløsende hjælp til udsatte mennesker kommer, når vi ser mennesket. Derfor undrer jeg mig over, at vi kigger efter systemets resultater frem for de menneskelige, skriver Nina Tejs Jørring
Forslag: Recepter på tværsektorielle indsatser
Forældre er magtesløse, når skoler og kommuner ikke behøver at følge Børne- og ungdomspsykiaternes anbefalinger.
Effektivisering giver medicin særstatus over anden behandling
Medicin før anden behandling til børn og unge med psykiske lidelser. Det er virkeligheden i psykiatrien, hvor jeg arbejder, skriver blogger Nina Tejs Jørring i sit første indlæg.